Skip to content

Proformafakturor

En proformafaktura är en faktura som inte ska betalas. Det kan finnas flera skäl till det som redovisas nedan. Ordet proforma är latin och betyder för formens skull. Man upprättar alltså en faktura som en ren formsak.

Proformafaktura vid export

Det är främst vid export av varor utan värde, eller varor och tjänster som inte ska betalas, som man upprättar proformafakturor. Då du ska tulldeklarera din vara lämnar du en tulldeklaration till tullen tillsammans med andra handlingar som styrker varans art samt en proformafaktura. Andra handlingar kan vara import och/eller exportlicens. Dessa handlingar ska visa att din tulldeklaration är korrekt. Det är framför allt det mottagande landet som vill ha en utförligt upprättad proformafaktura.

Proformafakturan ska innehålla följande uppgifter:

Säljarens namn och adress och samma sak för köparen, fakturadatum och fakturanummer. Vidare ska antal samt typ av kolli uppges, bruttovikt och hur märkningen ser ut. Varubenämning och kvantitet samt pris för varan, i fallet med proforma sätts priset till noll. Leveransvillkor samt betalningsvillkor. Överst på fakturan ska det stå: Proforma invoice samt No charge. Value for customs purposes only.

Tillfällen då en proformafaktura används är då du inte ska ha betalt för varan till exempel vid leverans av:

  • gåvor
  • reklamtrycksaker
  • ersättnings- och garantivaror
  • returvaror
  • prover, reklamsaker

Proformafaktura inom Sverige

Inom Sverige finns inget krav på att använda proformafakturor men det förekommer i vissa fall ändå. Det kan vara för att visa på att leveransen har ett visst värde. Det förekommer att man upprättar en proformafaktura i väntan på att kunden ska betala. Det kan bero på att kunden inte visat sig ha den kreditvärdighet som önskas. Varan eller tjänsten levereras så snart kunden har betalt.

En proformafaktura kan upprättas då ett företag bjuder på en annons eller någon annan typ av reklam som normalt är skattepliktig, det vill säga att reklamskatt ska utgå. Den fakturan ska specificera vilket värde annonsen eller reklamen skulle ha om man hade betalat för den.

Dela detta inlägg

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email
Fält markerade med en * är obligatoriska