Skip to content

E-faktura

E-faktura, eller elektronisk faktura, är ett sätt att förenkla fakturahanteringen hos företag. Det bygger på elektroniska fakturor och fungerar som en lite mer avancerad variant av autogiro. Enkelt uttryckt är Autogiro en fullmakt för att dra pengar från ditt konto, medan systemet med e-faktura ger dig som betalar en möjlighet att kontrollera fakturan innan du trycker på knappen BETALA och pengarna dras från ditt konto.

De företag som använder sig av e-faktura har egna system för detta eller hyr in sig hos något företag som erbjuder en sådan tjänst. I systemet kan du som kund se hela den inskannade fakturan och kontrollera att den ser riktig ut. Systemet betalar sedan fakturan på förfallodagen.

Fördelar med e-faktura

Den stora fördelen är att risken för att missa en förfallodag minimeras. Det är ganska tidsödande med fakturabevakning av pappersfakturor, och risken för att den mänskliga faktorn spelar in försvinner helt. Det är möjligt att välja automatisk betalning med e-faktura men man avsäger sig inte för det möjligheten att gå in och kontrollera en faktura.

Kostnaderna för en e-faktura blir mycket låga för banker som ska betala ut pengar från kunden till leverantören. Det är även ur miljösynpunkt ett bra alternativ då pappersmängden minskar. Leverantörens kostnader för all administration kring fakturahantering samt porto och arbete med att sända den minskas radikalt. Det är även vanligt att de företag som väljer att betala mot e-faktura slipper faktureringsavgiften.

Nackdelar med e-faktura

En möjlig nackdel, som sannolikt kommer att försvinna över tid, är att alla företag inte kan erbjuda e-faktura som betalningsalternativ. Det kan vara så att företagets ekonomisystem inte fungerar med e-faktura. Ytterligare en nackdel kan vara att det är svårare att läsa av en e-faktura på skärmen än en vanlig pappersfaktura, vilket försvårar kontrollen.

En påtaglig nackdel stavas dataproblem. Ligger systemet nere hos kunden kan inte fakturan betalas eller om man har driftstörningar i fakturasystemet så kan inte fakturan kontrolleras.

Dela detta inlägg

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email