Skip to content

Rekonstruktioner och konkurser i coronatider

I kölvattnet av den pågående pandemin noteras rekordmånga företagsrekonstruktioner och antalet konkurser är nu i nivå med finanskrisen för mer än tio år sedan, vilket hittills drabbat över 3000 anställdaUnder mars månad inleddes även hela 70 stycken företagsrekonstruktioner, en siffra som aldrig tidigare registrerats av kreditupplysningsföretaget Creditsafe. 

Antal inledda företagskonstruktioner per vecka under 2019/2020:


Källa: Creditsafe 

– Just nu är hotell- och restaurangbranschen hårt ansatt, men även många butiker drabbas när våra handelsbeteende snabbt ändras, säger Christer Eriksson, VD på PS Finance Group 

Vad innebär en företagsrekonstruktion?

Dessa ansöker man om i domstolen och en rekonstruktör tilldelas vid en beviljad rekonstruktion. Denne får därefter i uppgift att upplösa företagsskulderna med avsikt att verksamheten ska kunna fortsätta att drivas. Inom tre månader ska detta genomföras för att inte bedömas som en misslyckad rekonstruktion, men tidsperioden kan förlängas till upp emot ett år. En misslyckad rekonstruktion leder ofta till att företaget blir försatt i konkurs.

– Det som pågår just nu kommer att påverka många branscher framöver och många är oroliga, bekräftar Christer. Men det gäller att sitta lugnt ner i båten och inte ta några förhastade beslut. Nu är det istället viktigare än någonsin att se över betalningsförmågan hos sina kunder. 

Utöver ett stort antal företagsrekonstruktioner ökar konkurserna i en hög takt. Företrädare för svenskt näringslivsorganisationer talar om att det kan komma så många som 30.000 konkurser bara under Q2-2020 vilket ska jämföras med normala 6.000 konkurser under ett helt år. 

Hur kan vi hjälpa er?

Vi på PS Finance Group är beredda att hjälpa dig som företagare så gott vi kan. Genom utarbetade inkasseringsmodeller som tar hänsyn till betalningshistorik försäkrar vi att ni får betalt för utfört arbete. Vi tar inte någon startkostnad eller fasta avgifter och hos oss erbjuder vi även juridisk rådgivning till förmånliga priser – första timman är alltid gratis. 


Vill du veta mer om våra tjänster
? Hör gärna av dig till oss på 0735 – 20 66 83 eller sales@psfinancegroup.com 

För fler nyheter, tips och råd, följ oss gärna på LinkedIn. 

 

 

Dela:

Fler nyheter

Rätt ska vara rätt

Rätt ska vara rätt är serien där vi samlar intressanta rättsfall från Sveriges alla hörn.

Rätt ska vara rätt

Dessa rättsfall från Sveriges alla hörn berör punkter som PS Juridik arbetar med dagligen och som våra jurister