Skip to content

Rätt ska vara rätt

Dessa rättsfall från Sveriges alla hörn berör punkter som PS Juridik arbetar med dagligen och som våra jurister vill dela med mig av. Maila oss gärna på info@psfinancegroup.com om ni vill ta del av hela målen. Trevlig läsning, önskar PS Juridik!

 

Duo vilseledde investerare – nu döms tidigare advokaten till sju års fängelse

Två män, en före detta verksam advokat och den andre från fastighetsbranschen, döms för grovt bedrägeri, svindleri samt bokföringsbrott. Under tre år har de tillsammans bedragit privatpersoner så väl som mindre bolag. De har baserat på missvisande uppgifter och falska handlingar vilselett sina offer till att genomföra investeringar i lån och bolagsobligationer till ett värde upp emot 300 miljoner kronor. Den tidigare advokaten är den huvudtilltalade i målet och döms nu till sju års fängelse medan hans medtilltalade döms till tre och ett halvt års fängelse. De båda männen straffas även genom näringsförbud under tio respektive sju år.

 

Registrerad ägare nekas bättre rätt till utmätt bil

Kronofogden utmätte en personbil för avbetalning av en kvinnas skulder till staten. Kort därpå valde dock en man att överklaga utmätningsbeslutet eftersom han stod som registrerad ägare på bilen, vilket han kunde bevisa. Han ansvarade även för bilens försäkring och har betalat såväl försäkringspremier som avgifter. Dock kunde mannen ej ange någon rimlig anledning till varför bilen fanns hos kvinnan, 40 mil från mannens hemadress, samt varit avställd sedan 2015. Enligt Högsta domstolen har mannen därför inte bättre rätt till bilen trots att han står som registrerad ägare.

 

Betalade hyrorna för sent – tvingas nu flytta

En hyresgäst dröjde med att betala in nästan alla sina hyror till sin hyresvärd. Dessutom betalades hyresskulden av i mindre belopp på grund av hyresgästens ekonomiska problem. Trots att hyresgästen hävdade att samtliga hyror slutligen betalats in finner hovrätten att hyresavtalet inte bör förlängas med anledning av de upprepade betalningsförsummelserna. Särskilt efter att hyresvärden lämnat in sin ansökan till hyresnämnden anser även hovrätten att hyresgästen bör ha varit väl medveten om att sena inbetalningar ej accepterades av hyresvärden. Hovrätten beslutar därmed att hyresgästen är skyldig att genast lämna bostaden då avtalet har upphört att gälla.

 

Följ oss gärna på LinkedIn för att ta del av tips, artiklar och allt spännande som händer inom PS Finance Group.

Dela:

Fler nyheter

Rätt ska vara rätt

Dessa rättsfall från Sveriges alla hörn berör punkter som PS Juridik arbetar med dagligen och som våra jurister

Fält markerade med en * är obligatoriska