Skip to content

3 vanliga orsaker till obetalda fakturor 

Hur kommer det sig att vissa företag inte betalar sina fakturor? Detta kan givetvis bero på en rad olika saker, men genom åren har vi på PS Inkasso & Juridik identifierat några av de allra vanligaste orsakerna till att företagsfordringar förblir obetalda.

1. Borttappad faktura

Inte sällan har fakturan tyvärr inte kommit fram till kunden. Det kan till exempel röra sig om adresserade brev som inte kommit fram till rätt avdelning eller tappats bort av posten. Det händer även ofta att kunder vid beställningar online av misstag skriver in en inkorrekt mailadress för e-faktura. Detta gör att kunden i sin tur inte nås av e-fakturan. De har dock ingått ett avtal att betala för den produkt eller tjänst de beställt och därför kvarstår betalningskravet även om kunden påstår att de ej tagit emot någon faktura.

2. Fakturan har lagts åt sidan

Det händer att kunden upplever att något inte stämmer i fakturan. Kanske har det blivit fel artiklar eller belopp och med anledning av detta har kunden lagt fakturan åt sidan. Ofta hinner datumet för sista betalningsdag passera innan kunden tagit kontakt med leverantören vilket gör att hanteringen och inbetalningarna drar ut på tiden. Det gäller därför att snabbt påbörja hanteringsprocessen för att lösa eventuella bestridanden eller tvister som uppstår.

3. Ekonomiska svårigheter

En vanlig orsak till att fakturor förblir obetalda är att kunden inte har förmåga att betala för sig. När likvida medel saknas har kunden ofta flera andra skulder och det är en utmaning att få betalt. Vår rekommendation är därmed att utföra en avvägning i form av kreditupplysning innan avtal tecknas, men också att använda sig av rätt indrivningsväg. I många fall är det effektivt att utföra betalningsanmaningar för att dina skulder ska prioriteras.

 

Söker ni en partner som kan avlasta er från denna typ av administration? Vi berättar gärna om vår produktportfölj som inkluderar finans, inkasso och juridik. Ni når oss på 031 – 788 08 00 eller sales@psfinancegroup.com. 

Följ oss gärna på LinkedIn för fler artiklar, tips och råd.

Dela:

Fler nyheter

Rätt ska vara rätt

Rätt ska vara rätt är serien där vi samlar intressanta rättsfall från Sveriges alla hörn.

Rätt ska vara rätt

Dessa rättsfall från Sveriges alla hörn berör punkter som PS Juridik arbetar med dagligen och som våra jurister