Skip to content

Rätt ska vara rätt

Dessa rättsfall från Sveriges alla hörn berör punkter som PS Juridik arbetar med dagligen och som våra jurister vill dela med mig av. Maila oss gärna på info@psfinancegroup.com om ni vill ta del av hela målen. Trevlig läsning, önskar PS Juridik!

 

Byggföretag krävde halv miljon för utfört arbete – skäligt eller ej?

Byggföretaget som ej fått betalt för det arbete de utfört på ett gammalt hus avbröt arbetet och begärde ersättning på ca 600 000 kr från fastighetsägaren. Eftersom de bland annat uppvisat tidrapportering bedömde tingsrätten att beloppet var skäligt och även hovrätten konstaterade att de fakturerade arbetstimmarna utförts. Däremot hade byggföretaget ej angett vilka arbetsuppgifter som utförts under dessa timmar och misslyckades även med att visa på kostnadsfördelning mellan arbete och material. Detta gör att domstolen ej kan uttala sig i huruvida priset är skäligt eller ej och därmed ogillas byggföretagets talan.

 

Bil utmäts trots att den var lånad från bilhandlare

Gäldenär valde att överklaga utmätningsbeslutet från Kronofogden om att utmäta en personbil. Mannen framförde att han endast haft fordonet till låns och att den egentligen var registrerad på en bilfirma, något som Hovrätten bekräftar. Dessutom framkom vittnesmål till stöd för mannen från en person som påstod sig vara anställd vid bilfirman. Det kunde dock ej fastställas vilka kopplingar den anställde haft till firman och mannen har uppgett en rad olika svar på frågan om vem bilen tillhörde vilket gör att hovrätten håller med tingsrätten i att mannen ej lyckats styrka att bilen ej tillhör honom.

 

Ekonomichef tillät bolaget betala för över 100 privata inköp

Arbetsgivaren valde att undersöka de transaktioner som gjorts med företagskortet efter att de blivit informerade om att deras ekonomichef hade ekonomiska besvär. De upptäckte då att hon bland annat köpt en privat pool och fört över pengar från företagskontot mer än 100 gånger. Totalt hade hon använt över 600 000 kr för privata inköp.
Själv nekade kvinnan till brott och hävdade att hon delvis blivit tillåten att göra inköpen och att vissa köp ersatte utebliven semester eller togs ut som bonus. Detta bedömde både tingsrätten och hovrätten som icke trovärdigt och finner istället att hon ska dömas för trolöshet mot huvudman eftersom hon systematiskt utnyttjat sin förtroendeställning som ekonomichef. Domstolarna enades om villkorlig dom och 150 dagsböter samt att hon ska återbetala ca 620 000 kr till konkursboet.

 

Följ oss gärna på LinkedIn för att ta del av tips, artiklar och allt spännande som händer inom PS Finance Group.

Dela:

Fler nyheter

Rätt ska vara rätt

Dessa rättsfall från Sveriges alla hörn berör punkter som PS Juridik arbetar med dagligen och som våra jurister

Fält markerade med en * är obligatoriska