Under Covid-19 pandemin infördes tillfälliga skatteanstånd i vad som var tänkt som en kortsiktig lösning för att skydda svenska bolag från negativa ekonomiska effekter. Anstånden omfattade arbetsgivaravgifter, avdragen a-skatt samt moms, och ansökningsperioden har förlängts flera gånger även efter pandemin. Sedan januari 2024 ges inga nya anstånd ut utan Skatteverket kommer endast att bevilja förlängningar av redan beviljade anstånd1. Med förlängningarna i åtanke kommer de sista anstånden att löpa till och med 20281, men oavsett när anstånden kommer behöva betalas tillbaka så kommer detta att slå hårt mot tusentals svenska bolag, och det finns risk för kedjeeffekter som sprider sig bortom de återbetalande bolagen.
Hur många anstånd gavs ut, och vad händer när de förfaller?

Enligt en rapport av Skatteverket från september 20241 hade myndigheten beviljat 63 400 betalningsanstånd med ett sammanlagt belopp på drygt 160 miljarder kronor. Nu har visserligen majoriteten av dessa antingen återkallats eller återbetalats, men vid september 2024 återstod fortfarande dryga 31 miljarder kronor. Samtidigt har andelen bolag som gör inbetalningar på sina anstånd minskat, och vissa har inte börjat återbetala ännu. Bland bolagen med anstånd återstår en dryg fjärdedel som först våren 2025 kommer att göra sina första avbetalningar2. Rapporten från Skatteverket samt en tidigare rapport från Svenskt Näringsliv3 påpekar även att många bolag med utstående anstånd redan uppvisar tecken på obestånd, vilket ökar risken för konkurser när anstånden måste återbetalas. Några av de branscher som enligt skatteverket är mest påverkade är1:
- Byggbranschen
- Bil- och mc-verkstäder
- Hotell- och restaurangverksamhet
- Fastighetsverksamhet
- Uthyrning, fastighetsservice, resetjänster och andra stödtjänster
- Tillverkning
Vilka risker finns för övriga bolag?
Återbetalningarna av de kvarvarande anstånden kommer onekligen att ha en stor påverkan, och inte enbart för de återbetalande bolagen. För övriga bolag med fordringar mot verksamheter med anstånd finns det ökade risker för att dessa fordringar kan förbli obetalda, och det är därför viktigt att ha en plan för att hantera befintliga riskabla fordringar, och för att undvika nya fordringar mot dessa potentiella riskbolag. Tur nog så finns det insyn i vilka bolag som har aktiva anstånd, vilket gör det möjligt att identifiera de största riskerna med hjälp av ett kreditupplysningsföretag.
Vill du hålla koll på uppdateringar kring PS? Följ oss på LinkedIn för att se framtida artiklar och annat spännande som händer inom PS Finance Group!
Termer att ha koll på:
Skatteanstånd – Innebär att betalning av skatt skjuts upp till senare datum, vanligtvis på grund av tillfällig ekonomisk svårighet eller andra omständigheter.
Obestånd – Innebär att man inte har möjlighet att betala sina skulder och att betalningssvårigheterna inte är tillfälliga.