Skip to content

Case – Chas. Hude A/S: Vad gör man när samarbetet avslutas och kunden slutar betala?

I vintras uppmärksammade Dagens Industri att ett välkänt forskningsbolag hade begärts i konkurs av en av sina fordringsägare. Fordringsägaren i detta fall var en kund till oss, den danska patent- och varumärkesrådgivningsfirman Chas. Hude A/S. Nu när ärendet är avklarat har vi återkopplat med Thomas Dahl Christensen, CFO på Chas. Hude för denna intervju där han berättar mer om företaget, deras historik med kunden och om ärendet.

Chas. Hude erbjuder strategisk rådgivning inom alla aspekter av patent och upphovsrätt, immateriella rättigheter, varumärken, bruksmodeller och kommersialisering av kunskap och teknologi. Byråns advokater försvarar också klienternas rättigheter mot dem som gör intrång i deras produkter, immateriella rättigheter, varumärken, uppfinningar eller tjänster. Bland kunderna finns ett brett utbud av danska och utländska företag, universitet, forskningsinstitutioner, entreprenörer och uppfinnare.

Chas. Hude är ett väletablerat företag med en lång historia som grundades redan 1896. Idag är företaget bland de ledande varumärkes- och patentombuden i Danmark med ett gediget internationellt nätverk.

Bland deras många internationella kunder fanns det numera omskrivna forskningsbolaget, och under flera år var detta ett lyckat samarbete berättar Thomas:

– Bolaget var en uppskattad kund hos Chas. Hude A/S sedan 2016. Till en början hanterade vi patentrådgivning och patentansökningar, och inom ett år utökades detta till att även omfatta varumärken. 

Men trots en stabil och givande relation avslutades samarbetet efter fem år, förklarar Thomas:

– Samarbetet fortsatte till februari 2022, då bytte kunden till en annan byrå i Danmark. Vid tidpunkten för byråbytet hanterade vi några större varumärkesansökningar för kunden. När de bytte byrå slutade de helt enkelt att betala, och trots flera påminnelser och försök att kontakta ledningen fick vi inga svar.

Så efter flertalet egna försök att påminna sin före detta samarbetspartner utan resultat valde Chas. Hude att anlita ett inkassobolag för att driva ärendet vidare, något som de har erfarenhet av sedan tidigare med blandade resultat:

– Chas. Hude har tidigare använt inkassobyråer för att driva in skulder, både i Danmark och andra länder. Fördelarna med att använda inkassobyråer varierar mycket och vår erfarenhet är att resultatet ofta beror på den kompetens och det engagemang som finns hos inkassobyrån. De som fokuserar på att driva in skulden, snarare än att maximera sin egna vinst, är mer troliga att lyckas.

Under hösten 2022 kontaktade Thomas oss och vi tog an ärenden för att driva in deras fordran. Redan innan vårt samarbete inleddes var det tydligt att detta skulle vara ett komplicerat ärende, men det är exakt denna typ av mer avancerade krav mot företag som är vår specialitet. 

För fordringar som kräver mer avancerad hantering genomför vi alltid en detaljerad analys av ärendet innan vi rekommenderar en lämplig åtgärd, och i detta fall föreslogs en så kallad betalningsanmaning. En betalningsanmaning med konkurshot är en skarp åtgärd som meddelar gäldenärsföretaget att en konkursansökan kommer att genomföras om skulden inte regleras. I en situation likt denna där det är känt att gäldenären har skulder till flera borgenärer är en betalningsanmaning ett effektivt sätt att få just sin fordran prioriterad, vilket till slut skedde.

I början av januari rapporterade DI att konkurshotet över forskningsbolaget avvärjdes. Forskningsbolaget kom fram till en lösning och Chas. Hudes fordran betalades. Det tog sin tid, men i efterhand upplever Thomas ärendets hantering som mycket framgångsrik:

– PS fokuserade på att driva in skulden, och enligt min uppfattning har detta varit en av de mest framgångsrika inkassouppgifterna jag varit med om. Hela vägen från kontakten med säljavdelningen till att ingå avtal, tillhandahålla den dokumentation som behövs och slutligen till att driva in fordran har PS varit serviceinriktade och har professionellt väglett oss genom processen. Utifrån detta kan jag starkt rekommendera PS Finance Group för alla som har fordringar som behöver indrivas i Sverige.

Vi vill själva passa på att tacka Thomas och Chas. Hude för denna intervju och för ett smidigt samarbete kring ett intressant ärende. Om du är intresserad av att veta mer om våra inkassotjänster når du oss på 070 – 946 12 06eller sales@psfinancegroup.com

Dela:

Fler nyheter

Är du intresserad
av våra tjänster?

Fyll i dina kontaktuppgifter i formuläret nedan. En av våra säljrepresentanter kommer att kontakta dig inom kort för att ta fram det perfekta förslaget för din verksamhet.