Skip to content

Vad händer efter ett inkassokrav?

Har du fått ett inkassokrav i brevlådan så måste du, inom den angivna tiden, antingen betala skulden och alla extra avgifter eller, om du anser att kravet är felaktigt, bestrida det. Om du betalar inom tidsfristen så avskrivs inkassoärendet utan att någon betalningsanmärkning registreras på dig. Att skulden gått till inkasso ger alltså inte direkt någon betalningsanmärkning. Om kravet är korrekt men du kan inte betala bör du kontakta den som skickat inkassokravet för att höra om ni eventuellt kan enas om en betalningsplan. De har ingen skyldighet att gå med på detta men då det innebär en kostnad för dem att via Kronofogden få in skulden är det inte omöjligt att de ändå accepterar det.

Om du inte tar ditt inkassokrav på allvar
Om du inte gör något av ovanstående inom den tid som står angiven i inkassokravet kommer de åtgärder som beskrivits i brevet att vidtas. Det kan till exempel vara att ärendet tas till domstol eller att man tar hjälp av Kronofogden för att driva in skulden. Det första steget är då att den som skickat inkassokravet ansöker om betalningsföreläggande hos Kronofogden. Vid en sådan ansökan tillkommer extra kostnader och för företag registreras en betalningsanmärkning redan i detta skede. Efter att Kronofogden har fått in en ansökan skickar de ett föreläggande till dig.

Om man struntar i varningar
Om du inte bestrider detta meddelar Kronofogden ett utslag, där de fastställer att du är betalningsskyldig. I samband med detta registreras för privatpersoner en betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning gör det svårt för dig att till exempel få lån och telefonabonnemang samt att teckna hyreskontrakt. Efter att Kronofogden har meddelat utslag kan inkassoföretaget göra en ansökan till Kronofogden om att ta ut skulden i lös och fast egendom. För privatpersoner kan de även ta ut skulden i lön. I samband med detta tillkommer dessutom ytterligare kostnader.

För att undvika betalningsanmärkningar samt ytterligare kostnader är det därför viktigt att betala inkassokravet inom den angivna tidsfristen. Om du får ett felaktigt inkassokrav är det viktigt att du i skrift bestrider detta inom samma angivna tidsfrist.

Dela detta inlägg

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email
Fält markerade med en * är obligatoriska