Skip to content

Vad är fakturaköp?

Fakturaköp kallas ibland för factoring och är ett sätt att öka likviditeten i ditt företag. Vanligast är att tjänsten nyttjas av små och medelstora företag som behöver få in pengar för sin försäljning snabbt, men det blir även allt vanligare hos stora företag då det bokföringsmässigt ser bra ut med en hög likviditet och även nyckeltalen i redovisningen förbättras.

Så här fungerar det

Många företag har idag kredittider upp till 90 dagar, alltså tre månader. Det innebär i praktiken att ditt företag agerar bank åt din köpare. Det kan vara mycket besvärligt att ligga ute med pengarna i 90 dagar, särskilt om du har haft höga kostnader för att ta fram din produkt. Då kan du välja att sälja din faktura till ett finansinstitut som betalar dig fakturabeloppet minus deras kostnader för hantering, ränta och risktagande. Fördelen för dig är att du får dina pengar direkt, du får ett bättre flöde. Du skickar den faktura du vill sälja till finansbolaget som i sin tur skriver ut fakturan och skickar den till kunden med texten att kunden ska betala till finansbolaget.

Vad kostar det?

Det beror på vilken kunden är men det är möjligt att få upp till 98 % av fakturabeloppet från finansbolaget som hanterar fakturan. Faktura som säljs genomgår en riskbedömning, det vill säga bolaget bedömer din kunds kreditvärdighet, fakturans kredittid och fakturabeloppet. Denna bedömning går mycket snabbt och i många fall får du dina pengar inom 24 timmar, vilket betyder mycket för ditt företags pengaflöde, du har alltid likvida medel till hands.

Du slipper risken

Normalt så tar finansbolaget risken med fakturan då den en gång är såld. Det innebär att om din kund kommer på obestånd under den långa kredittiden så drabbar det inte dig utan finansbolaget. Du kan alltså sova gott på nätterna och vara säker på att de pengar du fått för din faktura faktiskt är dina.

Du får mer tid

En stor fördel med att sälja sina fakturor är att det frigör massor av tid för utskrift av fakturan och fakturabevakning. Man kan enkelt säga att du köper dig tid att lägga ner på företagets kärnverksamhet.

Dela detta inlägg

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email
Fält markerade med en * är obligatoriska