Skip to content

Outsourcing

Det är inte alltid lätt att vara företagare i dagens Sverige. Företagare har många uppgifter och ansvarsområden som vi ofta inte tänker på. De är allt som oftast väldigt avgörande för en organisations tillväxt och lönsamhet. För att kunna fokusera på det som man gör bäst finns det möjlighet att lägga ut en del av verksamheten på entreprenad, något som idag också kallas för outsourcing.

Vad innebär outsourcing?

Genom att outsourca en del av ett företags processer eller ansvarsområden frigör man tid och energi till att fokusera på företagets kärnverksamhet. Det är till exempel vanligt att företag väljer att outsourca bokföring och tar då hjälp av en redovisningsexpert som sköter den delen av företaget. Man kan också outsourca en del av ett produktionsflöde eller administration, såsom fakturering och uppföljning av denna. Outsourcing kan rätt utfört bidra till ökad trygghet och lönsamhet för alla inblandade.

Fördelar och nackdelar med outsourcing

Det finns många fördelar med att outsourca en del av sin verksamhet, främst det faktum att företaget kan fokusera på det de gör bäst, till exempel att utveckla och sälja sina produkter. För mindre företag kan det också bli dyrt att köpa in all den utrustning som krävs för att klara alla delar i produktionsledet. Genom att outsourca den del av verksamheten som kräver dyr utrustning kan man i många fall spara pengar då tjänsterna bara kostar vid de tillfällen när det finns ett underhållsbehov att täcka. Det finns även fördelar med att outsourca processer och delar av arbetet som är tidskrävande och rentav svåra för det egna företaget att utföra, såsom bokföring och administration där lagar och regler kräver visst utförande och fel kan stå en dyrt.

Några negativa aspekter av outsourcing är att företaget mister kontrollen över viktiga processer och arbetsområden och att kvaliteten på slutprodukten riskerar att förändras till det sämre. Det finns även risker med att outsourca administration och ekonomi, då företaget riskerar att hamna i händerna på oseriösa aktörer som hellre skor sig själva än följer den lagliga vägen.

Dela detta inlägg

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email
Fält markerade med en * är obligatoriska