Skip to content

OCR-nummer på fakturor

För att förenkla och även kvalitetssäkra betalningar till Plus- eller Bankgiro använder man ett OCR-nummer vid fakturering. Alla tycker nog inte att det är enkelt att skriva in långa sifferserier men det finns många fördelar med OCR-nummer

OCR-nummer eller personligt meddelande

Har du fått en faktura som ska betalas in via plusgiro eller bankgiro är det troligt att du ska skriva in ett långt nummer på ditt inbetalningskort, eller om du betalar via internet i meddelanderutan. Denna nummerserie kallas för OCR-nummer och är ett sätt att identifiera inbetalningen för betalningsmottagaren. Om det inte finns något OCR-nummer ska du antagligen skriva in ett meddelande om vad din faktura omfattar. Oftast är det dock ett OCR-nummer som ska skrivas, du hittar numret nere till vänster på fakturan.

Ett OCR-nummer består av en lång rad siffror men inga bokstäver. Först i sifferserien kommer tecknet #. Det kan se ut så här #426423791 där de två sista siffrorna, eller bara den sista, är ett kontrollnummer på samma sätt som i svenska personnummer. Kontrollsiffran avslöjar om OCR-numret är felaktigt.

OCR-nummer infördes för att underlätta för företagen att identifiera fakturor och se om de var betalda. Betalar du en faktura med hjälp av det medföljande inbetalningskortet så finns OCR-numret längst ner på inbetalningskortet där du uppmanas att inte skriva något i det fältet. Det beror på att inbetalningskortet läses in med hjälp av en speciell scanner som kan läsa av koden och fastställa vilken faktura som den berör.

Om du betalar via internetbanken

Det kan upplevas som krångligt att skriva in långa OCR-nummer men har du tur och det är en återkommande inbetalning kan OCR-numret var ditt personnummer med några ytterligare siffror, då blir det lättare att skriva in. Tycker du ändå att det är besvärligt och du har många inbetalningar kan du skaffa en lite behändig OCR-scanner som ser ut som en penna. Du ansluter scannern till din dator och för den över sifferserien. På så sätt kan du läsa in en lång och besvärlig OCR-sifferserie.

Dela detta inlägg

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email
Fält markerade med en * är obligatoriska