Skip to content

Inkasso och betalningsanmärkning

Att betala sina fakturor i tid är något man som kund alltid ska se till att prioritera då det annars kan bli riktigt dyrt och i värsta fall leda till svåra konsekvenser rent ekonomiskt. När ett företag har en faktura som inte blivit betald i tid finns olika åtgärder att ta till för att driva in skulden. Vanligtvis skickar företaget först ut en påminnelse till kunden om att fakturan ännu inte blivit betalad enligt avtalat. I samband med den här påminnelsen tillkommer även en första avgift utöver den obetalade skulden. Får man fortfarande inte betalt kan ärendet antingen gå direkt till inkasso eller vidare direkt till Kronofogden. Oavsett vilken instans som tar sig an skuldärendet bör man som gäldenär, det vill säga kund, tänka sig för ett par extra gånger innan man väljer att inte betala en faktura.

Med inkasso innebär att en fordringsägare säljer en innehavande skuld till ett inkassobolag som i sin tur efter att ha ”köpt” skulden ser till att driva in samma skuldsumma. Hur man driver in en skuld kan variera något mellan olika inkassobolag, men ett seriöst bolag följer så kallad ”god inkassosed”, vilket innebär att man förhåller sig till branschens regler.

Skulle en skuld förbli obetald även efter att inkasso blandats in i ärendet, drivs skulden vidare till Kronofogdemyndigheten. En skuld som kommit såhär pass långt i processen är en allvarlig situation för personen som står för skulden.

Betalningsanmärkning

Begreppet betalningsanmärkning innebär att det finns en registrering hos ett kreditupplysningsföretag om att personen inte har betalat sina räkningar eller fakturor. En betalningsanmärkning finns alltså angiven i ett register tillsammans med övrig information som inkomst och fastigheter, vilket bland annat kan hämtas från Kronofogden.

Orsakerna till varför en betalningsanmärkning görs kan vara flera, ibland handlar det om att bankkonton blivit överskridna men allt som oftast även om obetalda skulder som hamnat hos Kronofogden. Det generella är att en anmärkning på en skuld hos privatperson finns kvar i registret under tre år medan juridiska personer har en betalningsanmärkning registrerad i fem år.

Dela detta inlägg

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email
Fält markerade med en * är obligatoriska