Skip to content

Har jag en betalningsanmärkning?

För att få reda på om du har en betalningsanmärkning registrerad på dig ska du kontakta ett kreditupplysningsföretag. I kreditupplysningsföretagens register finns uppgifter om bland annat fastighetsinnehav, inkomst och betalningsanmärkningar för privatpersoner samt ekonomisk information om företag.

Även om informationen i registret bland annat är hämtad från Kronofogdemyndigheten är det alltså inte Kronofogden du ska kontakta för att få reda på om du har en betalningsanmärkning.

Kreditupplysningsregistret
Som privatperson har du rätt att få besked om de uppgifter som finns registrerade om dig i kreditupplysningsregistret. Detta är lagstadgat i kreditupplysningslagen. En gång per år ska du vid begäran gratis kunna få ut ett registerbesked med den information som finns om dig. För att få ut detta skickar du en skriftlig begäran undertecknad av dig själv direkt till kreditupplysningsföretaget. Vill du få ut fler besked än ett per år har företaget rätt att ta ut en avgift för det. Också företag har rätt att begära ut information om vilka uppgifter som finns registrerad om deras verksamhet hos kreditupplysningsföretagen. Företag kan dock få betala en rimlig avgift för att få ut beskedet.

När används mitt kreditupplysningsregister?
I samband med att du exempelvis ansöker om lån, tecknar abonnemang eller tecknar hyreskontrakt kan kreditgivaren, banken, företaget eller hyresvärden begära en kreditupplysning om dig. Om någon begär ut en kreditupplysning om dig har du rätt att få reda på vad kreditupplysningen innehåller samt vem som har begärt ut den. Detta ska ske automatiskt och utan kostnad för dig. Därför brukar kreditupplysningsföretagen i samband med att de ger en kreditupplysning också skicka en kopia av denna till den som upplysningen berör.

Måste ha tillstånd från Datainspektionen
Kreditupplysningsföretag ska för att få bedriva kreditupplysningsverksamhet ha tillstånd från Datainspektionen. Regler om hur registreringen ska gå till går att hitta i kreditupplysningslagen och i beslut från Datainspektionen till kreditupplysningsföretagen. Information om alla företag som har kreditupplysningstillstånd hittar du på Datainspektionens hemsida. Från något av företagen i den listan kan du alltså begära att få ut ett besked om vilka eventuella betalningsanmärkningar som de har registrerade på dig eller på ditt företag.

Dela detta inlägg

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email
Fält markerade med en * är obligatoriska