Skip to content

Fakturering

När ett företag säljer en vara eller en tjänst så skickar de oftast en faktura till kunden. Vissa företag använder kontanter, men det är inte lika vanligt. En faktura ska innehålla en mängd uppgifter, och för att skapa en faktura behövs en mall. Antingen kan man skapa sin egen mall, eller så använder man ett fakturaprogram, vilket avsevärt underlättar fakturahanteringen. I dessa program kan man även skicka och ta emot e-fakturor, vilket är smidigt både för företaget och för kunden.

Fakturans innehåll

Följande uppgifter måste finnas med på en faktura:

  • Fakturadatum
  • Fakturanummer (OCR-nummer)
  • Säljarens och köparens namn och adress
  • Säljarens momsregistreringsnummer
  • Köparens momsregistreringsnummer (i vissa fall)
  • Mängden och arten av varan eller tjänsten
  • Datum då tjänster utfördes eller varor såldes eller det datum när conto- eller förskottsbetalning gjordes
  • Beskattningsunderlag för varje skattesats eller undantag
  • Priset på varan eller tjänsten
  • Hur mycket moms som ska betalas

Andra saker som också bör stå med är betalningsvillkor och villkor för dröjsmålsränta, vilka leveransvillkor som är satta. Säljaren bör skriva in sina plus- och bankgironummer och om denne har F-skatt. Det är även viktigt att skriva med vilken typ av faktura det är, till exempel om det är en delfaktura.

Förenklad faktura

Det finns fall när man kan använda sig av en så kallad förenklad faktura. Om totalbeloppet är högst 4000 kr inklusive moms, om det är svårt att utfärda fullständig faktura på grund av tekniska begränsningar, om det avser en kreditnota eller om det följer handelsbruk i branschen, det vill säga administrativ praxis.

Om man använder sig av en förenklad faktura måste det enda finnas vissa uppgifter för att den ska vara giltig. Den måste innehålla fakturadatum, identifiering av säljaren, vilken typ av varor eller tjänster som har utförts och hur mycket moms som behöver betalas in eller så måste det finnas uppgifter för att kunna räkna ut den eventuella momsen.

Vad är viktigt att tänka på

När det gäller fakturering så gör det så snabbt som möjligt för att kunna betala företagets skulder. Innan en faktura skickas ut kan det vara lämpligt att göra en kreditupplysning på kunden. Med jämna mellanrum bör man även göra en kreditupplysning på gamla kunder.

Vad som kan vara bra att veta är att det numera finns möjlighet att fakturera utan att behöva starta företag. Det finns företag som sköter allt som har med fakturering att göra. Jobbar man frilans kan detta vara ett bra alternativ.

Dela detta inlägg

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email
Fält markerade med en * är obligatoriska