Skip to content

Betalningsanmärkning

Betalningsanmärkning är ett begrepp som talar om att någon person eller ett företag inte har betalat något i tid.

Anteckning hos kreditupplysningsföretag

Det finns register med information om företag och personer hos kreditupplysningsföretag. I registret finns uppgifter om personers och företags identitet, om inkomster och innehav av fastigheter och, det viktigaste, betalningsanmärkningar. Sammantaget ska all denna information ge en bild av betalningsviljan men även betalningsförmågan hos den som är registrerad. Registren sköts efter riktlinjer som anges i Kreditupplysningslagen och i Datainspektionens föreskrifter.

En anteckning i registret

Enkelt uttryck är en betalningsanmärkning en anteckning i registret som talar om att gäldenären inte har betalt sin skuld till borgenären inom avtalad tid och att borgenären har satt igång en process för att få sina pengar.

De vanligaste skälen till betalningsanmärkningar

Kronofogden har fattat beslut om att någon är skyldig att betala då denne inte har avvisat kravet.

Dom i tingsrätten, så kallad tredskodom, där rätten har dömt på grund av att den tilltalade inte har velat närvara vid förhandlingen.

De vanligaste skälen är följande:

Missbruk av krediter, hypotekslån och bankkonton
Konkurser
Skuldsanering
Obetalda skatter
Utmätningsförsök som misslyckats
Ansökan om betalningsföreläggande, gäller endast företag

Uppgifter om betalningsanmärkning för fysiska personer tas bort efter tre år efter händelsen. För företag finns ingen regel men praxis är att uppgifterna tas bort efter fem år. Man kan inte som privatperson kräva att uppgifter om dig ska strykas, men om uppgifterna är felaktiga eller på något sätt missvisande ska kreditupplysningsföretaget utreda och rätta till uppgifterna. Det är viktigt att förstå att även om du betalar efter det att kronofogden har fattat ett beslut så kommer du ändå att få en betalningsanmärkning i registren.

Så här slipper du betalningsanmärkningar

Det enkla och självklara sättet är att betala i tid. Om du börjar ligga efter med betalningar är det lätt hänt att du får en betalningsanmärkning. Att du är på semester eller har betalt bara några dagar försent är inget skäl att ta bort din betalningsanmärkning ur registren.

Dela detta inlägg

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email
Fält markerade med en * är obligatoriska