Skip to content

Intervju: Sara Staxäng, vår nya specialist på fastighetsinkasso

Vi vet att olika typer av fordringar kräver olika typer av hantering, därför har vi på PS Finance Group byggt upp team fyllda med specialister inom alla tänkbara typer av inkasso. En bransch som kräver extra fingerkänsla och anpassning när det kommer till inkassohanteringen är fastighetsbranschen. 

För att ännu bättre bistå våra befintliga och framtida kunder inom fastighetsbranschen expanderar vi vårt fastighetsteam, och Sara Staxäng är vår senaste specialist på fastighetsinkasso. I denna medarbetarintervju kommer Sara att berätta mer om sig själv och sina erfarenheter och ge tips för hur man som hyresvärd bäst ska hantera sina fordringar.

Sara är född och uppvuxen i Göteborg men hon har även bott utomlands en period när hon studerade Business Administration and Management i Los Angeles i USA. På fritiden är Sara mycket engagerad i träning och fitness. Hon är till och med tränare på Barry’s här i Göteborg och hon agerar även tränare för sin familj. Sara har dessutom erfarenhet av inkassobranschen sedan tidigare. 

– Jag har varit inne i inkassobranschen i lite mer än två år och har specialiserat mig på fastighetsinkasso, och jag har nu börjat vara med i vidareutvecklingen av fastighetssegmentet här på PS då vi aktivt expanderar den delen av vårt utbud. Så jag jobbar tätt med både produktionsavdelningen, IT och sälj och tycker att det är jättekul, berättar Sara om sin bakgrund och nuvarande roll.

Sara har som tidigare nämnts redan erfarenhet inom fastighetsinkasso, och mer specifikt har hon specialiserat sig på kommersiella fastigheter.

– Jag jobbade med några av de största fastighetsbolagen i Sverige, så jag har haft erfarenhet av att jobba tillsammans med förvaltare och myndigheter och samtidigt lärt mig mycket om hyresförhållanden och hur komplexa de kan vara. Fastighetsinkasso är ju ett särskilt spännande område inom branschen eftersom man gör så mycket mer än bara den summariska processen. Man fokuserar mycket på relationerna mellan hyresvärd och hyresgäst. Då vi har funnit oss i både pandemi, krig och inflation behöver man hela tiden beakta och förändra sitt sätt att hantera ärenden. Samtidigt behöver vi vara väldigt lyhörda för att få de bästa utfallen för våra uppdragsgivare, menar Sara.

Numera är Sara en del av vårt fastighetsteam där hon hjälper oss finslipa våra processer och modeller. Trots en viss omställning i arbetssättet har Sara anpassat sig väl till PS.

– Jag trivs jättebra här på PS. Det är en kultur som är väldigt inkluderande och alla som jobbar här är ambitiösa. Det finns liksom en ”vi-känsla”. Det är väldigt kul att vara på ett tillväxtföretag och man känner sig alltid uppskattad. Här försöker man lyfta fram varje person och man ser varje individ för deras kompetenser och personlighet. Man får fram det bästa ur den anställde. Det är väldigt kul att få vara väldigt involverad och i mitt fall att få hjälpa till att vidareutveckla våra fastighetsprocesser. Det känns som ett bolag där man kan stanna länge och alltid utvecklas. Och vi har ju ett fantastiskt kontor här på Lindholmen så jag ser fram emot att gå till jobbet varje dag. 

Slutligen frågade vi Sara om hon hade några tips att dela med sig av till andra som arbetar hantering av förfallna hyresfordringar.

– Som rådgivare är det A och O att alltid ha dialog med hyresgästen. Man kan ofta vinna mycket genom att man lyfter luren och pratar med dem. Det gäller att man är snabb, lyhörd och att man kan bedöma att rätt åtgärd ska vidtas vid rätt tid. Som rådgivare behöver vi inhämta all information; även om den kan tänkas irrelevant så kan många detaljer göra att man kan fatta ett så bra beslut som möjligt. Det finns ofta många borgenärer mot hyresgästen och hyran vill vi ju ska prioriteras. Därför behöver vi se till att vi agerar på rätt sätt och i rätt tid. Till exempel, vi behöver veta om det föreligger tvist så att vi inte förlorar tid. Den tid som en hyresgäst sitter i ett hyreskontrakt och inte betalar är ju direkt förlorade intäkter för hyresvärden.

Sara förklarade att det är viktigt att alltid analysera hyresförhållandet så utförligt som möjligt. Man får inte ha tunnelseende. I stället ska man alltid analysera både historiken och nuläget. Man behöver inte bara handlägga ärendet, utan man behöver se på hela hyresförhållandet.

Det är minst lika viktigt att fastighetsbolagen själva har rätt kunskaper och tillvägagångssätt för inkasso, så Sara ville även ge ett antal rekommendationer till de som hyr ut fastigheter.

– För hyresvärden är det bra att veta  att även om man ibland behöver justera sin hantering av förfallna hyresfordringar så är det viktigt att man ligger ett steg före och ser till att sin samarbetspartner alltid har all information så att de kan agera i tid. För hyresvärdar är min generella rekommendation att man anlitar en partner som likt oss faktiskt specialiserar sig på fastighetsinkasso för att säkerställa att man har ett bra system för att hantera förfalla hyror och tillse att intäktsflödena upprätthålls. För kommersiella fastigheter är det ofta svårare att hitta nya hyresgäster, därför är det ännu viktigare att man agerar tidigt när man misstänker att en hyresgäst har eller kommer att få betalningssvårigheter. Om betalningarna skulle upphöra kan man då snabbt sätta upp en handlingsplan. Där är vi experter på att ge råd på den bästa vägen framåt.

Vi tackar Sara så mycket för intervjun och vi ser fram emot att tillsammans fortsätta expandera och förfina våra tjänster inom fastighetsinkasso. Vill ni hålla koll på uppdateringar kring PS? Följ oss på LinkedIn för att se framtida lediga jobb, medarbetarintervjuer och annat spännande som händer inom PS Finance Group

Vill du hålla dig uppdaterad med nyheter och information från PS Finance Group? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Dela:

Fler nyheter